Tools

Er zijn verschillende tools en hulpmiddelen beschikbaar die ons kunnen helpen bij het creëren van inclusieve ontwerpen. Een overzicht van enkele van de meest bruikbare tools die we kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat hun producten toegankelijk en inclusief zijn.

Contrast Checkers

WebAIM Contrast Checker: Deze tool helpt je om het kleurcontrast tussen tekst en achtergrond te controleren. Het geeft aan of de kleuren voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) en biedt suggesties voor verbeteringen.

Accessible Colors: Hiermee kun je kleurencombinaties testen om ervoor te zorgen dat ze toegankelijk zijn voor mensen met kleurenblindheid.

Schermlezers

NVDA (NonVisual Desktop Access): Een gratis schermlezer voor Windows, die je kunt gebruiken om te testen hoe toegankelijk je website of app is voor mensen die afhankelijk zijn van schermlezers.

VoiceOver: De ingebouwde schermlezer van Apple voor macOS en iOS. Hiermee kun je je ontwerpen testen op Apple-apparaten.

Validatie

axe DevTools: Een browserextensie die automatisch je website scant op toegankelijkheidsproblemen volgens de WCAG-richtlijnen.

WAVE (Web Accessibility Evaluation Tool): Een tool waarmee je webpagina’s kunt evalueren op toegankelijkheid. Het markeert problemen en biedt suggesties voor oplossingen.

Lighthouse: Een open-source, geautomatiseerde tool van Google die toegankelijkheidsaudits uitvoert voor webpagina’s, en inzicht geeft in gebieden die verbetering behoeven.

Inclusief schrijven

Hemingway Editor: Deze tool helpt je om je teksten eenvoudig en begrijpelijk te maken, wat vooral belangrijk is voor gebruikers met cognitieve beperkingen.

Microsoft Inclusive Language Tool: Microsoft biedt richtlijnen en hulpmiddelen om je te helpen taal te gebruiken die inclusief is en geen stereotypen of aannames bevat.

Design systems met inclusieve richtlijnen

Material Design: Google’s design system bevat uitgebreide richtlijnen voor toegankelijkheid en inclusiviteit in ontwerp, waaronder kleurgebruik, typografie en interactiepatronen.

Carbon Design System: IBM’s design system biedt gedetailleerde richtlijnen voor toegankelijk ontwerp en inclusiviteit.

Simulatietools

Color Oracle: Een gratis tool die kleurenblindheid simuleert, zodat je kunt zien hoe je ontwerp eruitziet voor mensen met verschillende vormen van kleurenblindheid.

NoCoffee Vision Simulator: Een Chrome-extensie die verschillende visuele beperkingen simuleert, zoals wazig zicht, kleurenblindheid en cataract, zodat je kunt ervaren hoe je website er voor verschillende gebruikers uitziet.

Toetsenbordnavigatie en interacties

Focus: Een Chrome-extensie waarmee je kunt testen hoe je website functioneert voor gebruikers die navigeren met het toetsenbord. Het toont de focusvolgorde en eventuele problemen met de toegankelijkheid.

Inclusief design processen

Microsoft Inclusive Design Toolkit: Deze toolkit bevat methoden, activiteiten en richtlijnen voor het implementeren van inclusief ontwerp in je workflow, gebaseerd op Microsoft’s ervaringen.

The A11Y Project: Een community-gedreven platform met resources, checklists en artikelen om je te helpen bij het creëren van toegankelijke en inclusieve producten.

Testen met gebruikers

UserZoom: Een platform voor UX-onderzoek waarmee je gebruikerstests kunt uitvoeren met diverse gebruikersgroepen, inclusief mensen met beperkingen.

UsabilityHub: Deze tool stelt je in staat om feedback te verzamelen op je ontwerpen van een brede en diverse gebruikersbasis, om zo inclusieve beslissingen te nemen.

Ondersteuning voor meertaligheid

Weglot: Een tool om je website eenvoudig in meerdere talen beschikbaar te maken, met behoud van toegankelijkheid en UX-best practices.

Het gebruik van deze tools kan je helpen om inclusiviteit in je ontwerp te waarborgen, van het begin van je ontwerptraject tot aan het testen en itereren. Door gebruik te maken van contrast checkers, schermlezers, toegankelijkheidsvalidatie tools, en simulatietools, kun je ervoor zorgen dat je ontwerpen toegankelijk zijn voor alle gebruikers. Daarnaast helpen processen en hulpmiddelen zoals de Microsoft Inclusive Design Toolkit en het Material Design systeem je om inclusiviteit diepgaand in je ontwerpworkflow te integreren.

next

Ai

AI en UX: twee afkortingen, twee werelden die de laatste maanden meer en meer samenkomen in de realiteit. Is het een bedreiging voor onze job?

Om te vermijden

Iedereen maakt fouten en ze maken is normaal en prima. Al doende leert men. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat jij als UX-er steeds beter wordt?

Inclusief ontwerpen

Inclusiviteit is een cruciaal aspect in het ontwerp van digitale producten en diensten. Laat ons hier levenslang over bijleren en dit als prioriteit zien.

Empathie

Empathie is het vermogen om de gevoelens van een ander te begrijpen en te delen. Maar waarom is het zo belangrijk?

Psychologie

Door psychologische principes toe te passen, kunnen we als ontwerpers beter inspelen op de behoeften, motivaties en gedragingen van gebruikers.

user experience <> user research <> information architecture <> usability <> accessibility <> design systems  <> conceptual thinking <>
user experience <> user research <> information architecture <> usability <> accessibility <> design systems  <> conceptual thinking <>